Győri Elektromos VSK

Galéria

Sakk szakosztály

Az 1970-es évek közepétől néhány munkavállalónk szabad idejében időnként sakkozgatott, majd bekapcsolódott az iparági sakktalálkozók folyamatába. Közülük kerültek ki később a szakosztály megalapítói.

Az évek során minősített játékosok is érkeztek az Áramszolgáltatóhoz, a nehezedő gazdasági helyzetben pedig lehetetlenné vált egyes győri egyesületek működése, melyeknél feleslegessé váltak játékosok. Ezen körülmények mérlegelésével Horváth János, Szurdoki Béla és Tóth Sándor úgy látta, hogy a feltételek adottak és 1995.január 10-én létrehozták a sakk szakosztályt. A szakosztályvezetői teendőkkel Bors Sándort bízták meg.

1995-ben a Győri Elektromos VSK Sakkcsapata a megyei bajnokságban indulhatott, melyben az első helyen végzett. A 12 fős csapatban Bors Sándor, Frank József és Pósfai Zoltán játszott az első három táblán. A következő évben ugyancsak megnyertük a megyei csapatbajnokságot, ekkor már Zöldi Zoltán játszott az első táblán.

Magasabb osztályba – az NBII-be – történő feljutásunk második próbálkozásunkra sikerült. 1997- től három évig játszottunk az NBII-ben , kétszer végeztünk a hatodik helyen, majd 1999-ben megnyertük a bajnokságot. Most is, mint két évig a megyei bajnokságban az összes csapat legyőzésével lettünk elsők. Ebben az időszakban alakult ki alapcsapatunk, amely még a mai napig is játszik. Olyan erős játékosok kerültek hozzánk,mint Schmikli László, Solymosi István, Majdanics Antal, Dőry Jenő,Ézsöl Miklós. Bekerültek a csapatba a fiatalok: Tóth József, Misler Csaba, Vertetics Attila, Horváth Tamás.

1999-ben mint NBII-es bajnokok magasabb osztályba, az NBI/B –be léphettünk. Ebben az osztályban már tizedik alkalommal indulhattunk 2008-ban és általában a középmezőnyben végeztünk.

Utánpótlásunk biztosítása céljából az elmúlt években II. csapatunkat a megyei bajnokságban szerepeltettük, ahol 3-3 első és második és 1 harmadik helyezést értünk el.

A villamos-iparági sakktalálkozón 1996-tól 2 második és 10 első helyezést szereztünk. Csapattagjaink: Ézsöl Miklós, Solymosi István, Zöldi Zoltán, Bors Sándor és Nagy Péter. Az egyéni versenyben az első három hely valamelyikére szinte minden évben sekerült valamelyik játékosunknak bekerülnie.

Szakosztályunk évente több versenyt rendez főleg nemzeti ünnepeink alkalmából. A Bezerédj Kupát, amely a megye egyik jelentős sakkversenye, eddig tizenháromszor rendeztük meg.

Szakosztályunk jelenleg 42 főből áll. Játékosaink sikeresen szerepeltek számos egyéni versenyen is. Ézsöl Miklós és Vertetics Attila FIDE mesteri címet szerzett, Ress Tamás első helyen végzett az országos korcsoportos sakkversenyen a 18 év alattiaknál, ugyanebben a kategóriában Zakar Dóra a lányoknál lett második.

Győri Elektromos VSK sakk csapatbajnokság 1995-2013 - eredmények

Villamos -iparági sakktalálkozók 1994-2013 - eredmények

Alapító okirat 1

Alapító okirat 2

Jegyzőkönyv

Újra NB IB-ben a sakk csapat

Szakosztályi hírek, események 2017